Didžiausios pradedančiojo ilgalaikio investuotojo klaidos

25 Geg 2023

Didžiausios pradedančiojo ilgalaikio investuotojo klaidos

Mus visus galima suskirstyti į taupančius ir netaupančius ateičiai. Tie, kas taupo, daro tai, nepaisant skirtingų abejonių ir sunkumų. Tačiau tie, kurie netaupo, tai daro dėl kitų priežasčių: dėl to, kad nemano, kad reikia taupyti, dėl to, kad mano, jog nesugebės taupyti, arba dėl to, kad abejoja ir nepasitiki skirtingais taupymo instrumentais arba savo gebėjimu juos išnaudoti.

Dažniausiai žmonės pernelyg pervertina savo pačių sugebėjimą disciplinuotais kaupti pinigus arba nemato tikslo, kuriam reikėtų kaupti. Tačiau taupyti galima ir net reikėtų ne tik konkrečiam tikslui, o tam, kad turėti likvidų kapitalą tiems atvejams, kai gyvenimas gali „parodyti dantis” ir pakrypti netikėta jums linkme.

Ir labai klaidinga nuomonė, kad sukaupti didesnį kapitalą ir pasiekti finansinę sėkmė gali tik tie, kas uždirba didesnes pajamas arba turi ypatingas žinias finansų srityje. Iš tikrųjų, finansiškai sėkmingu gali būti bet kas. Svarbu nedaryti „investavimo naujokui“ būdingų klaidų. Kokios jos?

  • Investavimas, iš esmės, yra pinigų atidavimas svetimai organizacijai arba žmonėms. Todėl labai svarbu pradžiai susipažinti su pačios įmonės, kuriai atiduodate savo investuojamus pinigus, istorija ir patikimumo rodikliais.
  • Jeigu nesate investavimo specialistas ir nesate pasiruošę praleisti studijuojant rinkas, perkant ir parduodant po kelias valandas kasdien, galbūt verta vis dėlto pasirinkti periodinį investavimą per ilgalaikes priemones.
  • Geriausias investavimo įrankis yra laikas. Nuolat kalbama apie skirtingus ekonomikos ciklus, akcijų kritimus ir augimus, finansų krizes, recesijas bei ekonominio klestėjimo laikotarpius. Tačiau ilgalaikiam investuotojui pagrindinė taisyklė yra viena – laukti. Laukti, žinant, kad ilguoju laikotarpiu ekonomika auga.
  • Investavimo tikslas turi būti ne uždirbti didžiausią grąžą, nes tai labiau susiję su investavimu trumpuoju laikotarpiu. Investavimo tikslas yra uždirbti pakankamai gerą grąžą ilguoju laikotarpiu, o tam geriausias įrankis yra ilgalaikis periodinis investavimas ir jo iš sudėtinių palūkanų uždirbama grąža, ypatingai chaoso metu.
  • Neteiskite savęs dėl to, kad laiku „nenusipirkote“ atpigusių fondų vienetų arba dėl kitų klaidų, kurios ilgalaikiam investuotojui yra nereikšmingos. Geras ilgalaikis investavimas – tai ne nuoseklių teisingų sprendimų priėmimas, o gebėjimas nuosekliai nedaryti klaidų (ypač pasikartojančių).
  • Jeigu esate ilgalaikis investuotojas, supraskite, kad visi per žinias ir laikraščiuose šiandien girdimi patarimai investavimui yra skirti ne jums, nes jie yra tik apie tai, kokie vertybiniai popieriai yra patrauklūs šiandien ir kur būtent šiandien reikėtų investuoti. Bet jums, ilgalaikiam investuotojui, „šiandiena“ viso ilgo laikotarpio kontekste yra visiškai nesvarbu. Svarbiausia jums yra nedaryti klaidingų sprendimų, kai visas pasaulis skęsta chaose ir sumaištyje.
  • Ir, pabaigai, svarbiausias patarimas – tiesiog kaupkite pinigus, kartais paranojiškai. Nes pinigai nuperka jums tai, kas yra brangiausia – jūsų laiką. Laiką, kurį galite leisti namuose sirgdamas ir neskubėti grįžti į darbą, laiką, kurį galite praleisti su savo artimaisiais atostogose, laiką, kurį galite „nusipirkti“, išėję iš nemėgstamo darbo, nepergyvendami dėl to, kad neturėsite iš ko gyventi.

Prisiminkite, kad jūsų turtas – tai ne jūsų išleisti pinigai, ne brangus automobilis, ne prabangus laikrodis ir ne naujas juvelyrikos komplektas. Turtas – yra tai, kas liko neišleista. O brangiausias turtas – galimybė daryti tai, ką norite, kada norite ir tiek ilgai, kiek norite.

Grįžti atgal