„Keptų bulvyčių efektas” finansuose arba paprasti žingsniai nepaprastiems pasiekimams

26 Bal 2023

„Keptų bulvyčių efektas” finansuose arba paprasti žingsniai nepaprastiems pasiekimams

Nuolat su mano klientais diskutuojame taupymo būtinybės (mano nuomone) arba nereikalingumo (jų teigimu) klausimais. Prie šios minties grįžtu šiandien, būdama atostogose su šeima.

Taupyti ar netaupyti? Iš esmės, šį klausimą galima užduoti kitaip: “Ką rinktumėtės? Turėti pinigų dabar, rytoj ir poryt? Ar susikurti progą jų neturėti?” Nes pinigai yra svarbūs. Ne geri, ne blogi, ne svarbiausi, bet svarbūs.

Sakoma, laikas yra pinigai. Aš pasakyčiau, pinigai yra LAIKAS. Nes turėti pakankamai pinigu reiškia pačiam nuspręsti, kokį darbą ir kiek dirbti, nebijoti netekti darbo, išeiti į pensiją nelaukiant pensinio amžiaus. Tai galimybė leisti sau sirgti tiek, kiek reikia, o ne tiek, kiek darbdavys leidžia (nes nebijai, kad tave atleis iš darbo, juk turi rezervo, iš kurio gali gyventi bent metus), tai laisvė spręsti, kada, kiek ir kur praleisti laiką su šeima. Šiandien Lietuvoje +9 C, o mano šeima mėgaujasi +29 C oru.

Ar noriu, kad taip būtų visada? Taip! Ar esu pasiryžusi dėl to taupyti? Net ne klausimas! Bet iš savo potencialių klientų dažnai girdžiu frazę “kiek turėsiu, tiek užteks”. Deja, dauguma labai nuvertiname smūgį, kurį patirtumėme netekę bent 30-50% savo pajamų. O pensinis amžius mums dažnai siūlo būtent šią perspektyvą. Galbūt fiziškai su tokiu finansiniu nuostoliu įmanoma susitvarkyti. Tiesą sakant, nepasiruošę finansiškai, kitokio pasirinkimo ir neturės… Bet mes neįvertiname, kad psichologiškai didelės dalies pajamų netekimas gali turėti katastrofiškų ir neigiamų pasekmių.

Ką daryti? Atsakymas paprastas – taupyti! Ir kuo anksčiau, tuo geriau. Ne mažiau kaip 10% nuo pajamų (ne tik darbo užmokesčio, o visų jūsų pajamų). Jeigu 30% pajamų netekimas jums ir jūsų šeimai gali turėti neapsakomai sunkių psichologinių padarinių, tai vos 10% pajamų netekimas, o tiksliau – atsidėjimas, šiandien neturės jūsų įprastai rutinai nei fizinės, nei psichologinės įtakos. Tačiau šis mažas žingsnis gali turėti reikšmingą įtaką jūsų piniginės storumui ir šeimos ramybei ateityje.

Sakote, kaip vos 10% atsidėjimas gali turėti įtakos jūsų finansams? Paprastai! Pavadinkime tai “keptų bulvyčių efektu”. Kas nutiks, jeigu vieną kartą suvalgysite keptų bulvyčių porciją? Arba visą savaitę kasdien valgysite keptas bulvytes? Turbūt nieko ypatingo. Tačiau jeigu kasdien valgysite keptas bulvytes, ko gero, po 10 metų efektas jūsų sveikatai ir fizinei būklei bus akivaizdus. Lygiai taip pat su taupymu. Jeigu kad ir visus metus atsidėsite po 10% nuo pajamų kas mėnesį, didelio efekto nepamatysite. Bet po 10 metų būsite sukaupę jau reikšmingą sumą.

Kaip sakoma, dauguma žmonių pervertina tai, ką gali padaryti per vienerius metus ir nuvertina tai, ką gali padaryti per 10 metų. Svarbu nepamiršti, kad pajamoms didėjant, 10% turėtų sudaryti atitinkančią sumą. Ir dar… Mes pernelyg esame pripratę taupyti kažkam konkrečiai – pensijai, būstui, kelionei, kažkuriam suformuluotam tikslui. Aš manau, kad reikia taupyti, net ir neturint konkretaus tikslo. Nes tikslas arba net nenumatytos išlaidos gali atsirasti bet kada. O tuomet ir jūs jau būsite pasiruošę.

Grįžti atgal