Pensija. Mitai ir klaidinančios nuomonės

12 Vas 2023

Pensija. Mitai ir klaidinančios nuomonės

Nebe stebuklas, kad eilinį kartą skirtingų visuomenės atstovų vėl keliamas klausimas dėl II pakopos aktualumo ir naudos. Kalbama, kad žmonės turėtų galimybę išsiimti visus pinigus iš karto. Tačiau tokią galimybę suteikia begalė kitų finansinių instrumentų, kuriuos žmogus gali pasirinkti. Tačiau antros pensijų pakops paskirti visai kita – mokėti asmeniui priemokas prie valstybinės pensijos, sulaukus pensinio amžiaus.

Lietuvoje finansinio raštingumo lygis, vis dėlto, dar neleidžia visiškai tikėti, kad patys galėtume sukaupti pensijai. Ir, iš praktikos, labai dažnai dėl II pakopos išmokos šios pensijų kaupimo sistemos dalies dalyviai kreipiasi dar net nesulaukę senatvės pensijos amžiaus. Ir ypatingai dažnai II pakopos pensijos lėšos yra vienintelė didesnė sukaupta tų žmonių suma. Taip yra dėl vienos objektyvios priežasties – pensijų fondai neleidžia dėl II pakopos pensijos dalies kreiptis anksčiau nei sulaukus senatvės pensijos amžiaus.

Asmeniškai visada laikiausi nuomonės, kad antroji pakopa yra naudinga pensijų sistemos dalis, o dar ir vienas iš ekonomiškiausių ir labiausiai prieinamų finansinių instrumentų. Sutinku, kad dažnos reformos pensijų sistemoje negali patikti žmonėms. Tačiau nepamirškime, kad tuo pačiu vyko ne tik II pensijų pakopos, bet ir Sodros pensijos bei mokesčių reformos.

Jeigu dar nesate pensinio amžiaus, jau dabar galite pabandyti įsivaizduoti, kaip jausitės, jo sulaukę. Pirmiausiai, prisiminkite pandemijos pradžią, visišką nežinomybę ir neviltį, kai buvome „įkalinti“ namuose, be galimybės iš jų išeiti, sustojus pajamų srautui ir pajamoms sumažėjus, iškilus grėsmei sveikatai. Atrodė, visiška neviltis.

Antrus metus gyvenant padidėjusios infliacijos sąlygomis, nuolat jaučiame baimę, kad pajamų nebeužtenka norimoms prekėms ir paslaugoms įsigyti. O dabar įsivaizduokite, kaip jaustumėtės, jeigu jau rytoj turėtumėte gyventi tik iš 30% dabartinių pajamų? Nes būtent tiek gausime, jeigu nekaupsime II ir III pakopos pensijų fonduose, o pasikliausime tik savo pačių jėgomis.

Esu asmeninė finansų konsultantė, padedu žmonėms sudaryti finansinį planą, todėl itin dažnai girdžiu žmonių nuogąstavimus, kad nėra galimybės atsidėti ateičiai, nes arba pajamos yra per mažos, arba išlaidos per didelės. Bet dažniausiai tai nutinka dėl neteisingo išlaidų paskirstymo, nereikalingų pirkinių, per didelio išlaidavimo, blogų subjektyvių pasirinkimų. Jeigu negalite atsidėti iki 10% savo pajamų dabar, kaip ruošiatės gyventi ateityje, sumažėjus pajamoms?

Nes būtent dabar, kol gaunate galimai didžiausias savo pajamas (negalite būti tikri, kad ateityje jos bus didesnės), yra pats geriausias laikas peržiūrėti savo pajamų ir išlaidų santykį, įvertinti būtinas ir nebūtina išlaidas bei numatyti finansus ilgalaikiam papildomam kaupimui.

Lietuvos gyventojų lūkesčiai pensijai du kartus viršija realybę. Didžioji dalis tikisi pensijos, viršijančios 700 eurų, tačiau tai neįmanoma be jų pačių dalyvavimo visose pensijos kaupimo sistemos grandyse. Jau senai žinome, kad siekiant tinkamo pragyvenimo lygio, mūsų pajamos pensijoje turėtų sudaryti apie 70% iki tol buvusių pajamų. Tai įmanoma tik kaupiant visose trijose pensijos pakopose.

Visuomenėje sklando daug mitų apie II pakopą, todėl džiaugiuosi, kad Lietuvos bankas susistemino ir oficialiai pateikė mitų bei klaidinančių nuomonių sąrašą ir paaiškinimus, kuriuos rasite Lietuvos banko svetainėje: https://www.lb.lt/lt/mitai-apie-pensiju-fondus?fbclid=IwAR3mKdCoyREJVjlQbknA2jySnGAqCorsm-nsHXZ7KuSbCn0Mj_cazL6IOt0#ex-4-2

Grįžti atgal