Šiuolaikiškas konkurencingas darbo užmokestis yra daugiau nei tiesiog stabilus, skaidrus ir laiku mokamas atlyginimas

26 Lie 2022

Šiuolaikiškas konkurencingas darbo užmokestis yra daugiau nei tiesiog stabilus, skaidrus ir laiku mokamas atlyginimas

Ar žinote, kad:

  • šiai dienai nedarbingumas Lietuvoje yra turbūt mažiausias per paskutinius 10 metų;
  • šiuo metu mūsų šalyje yra įdarbinta apie 1.300.000 darbuotojų;
  • įmonių, kuriose jie yra įdarbinti, skaičius sudaro apie 43.000 (taip pat didžiausias per paskutinius kelerius metus);
  • vidutinis darbo užmokestis taip pat yra pasiekęs neregėtas aukštumas, gegužės mėnesio duomenimis – 1.579 Eur.

Visi šie faktai reiškia, kad tikimybė rasti gerą reikiamos srities specialistą yra labai žema, nes dar neįdarbintų kvalifikuotų savo srities atstovų rinkoje liko visai mažai. Taip pat ženkliai padidėjęs vidutinis darbo užmokestis reiškia, kad įmonės ir nebeturi daug potencialo dar kelti atlyginimus. Kaip tuomet darbdaviui reikėtų išlaikyti savo darbuotojus?

 

Iš esmės, darbas turėtų tenkinti darbuotojo poreikius pagal Maslow piramidę, nuo pačių bazinių iki ypatingų, aukščiausios grandies:

  • fiziologiniai – atlyginimas, darbo vietos tinkamas įrengimas, gėrimų ir maisto užtikrinimas, darbo ir asmeninio gyvenimo balansas;
  • saugumo – draudimai (trumpalaikis, ilgalaikis, kritinių ligų, traumų, sveikatos), papildomas pensijos kaupimas darbdavio lėšomis, psichologo konsultacijos, saugi aplinka;
  • socialiniai – santykiai su bendradarbiais, bendros veiklos, konstruktyviai sprendžiami konfliktai, santykis su tiesioginiu ir aukščiausios grandies vadovu, komandiškumo skatinimas ir palaikymas;
  • pagarbos ir įvertinimo poreikiai – atliekamo darbo pripažinimas, tiesioginio vadovo pagarbus elgesys, organizacijos reputacija, kolegų pagarba;
  • savirealizacijos poreikiai – kvalifikacijos kėlimo užtikrinimas ir skatinimas, lankstus darbo grafikas, galimybė dirbti iš namų, prasminga ir turinti tikslą darbo veikla, laisvė rinktis darbo atlikimo priemones.

 

Struktūriškai modernus darbo užmokestis susidaro iš keturių dalių: pastovioji materialioji dalis, nepastovioji materialioji dalis, motyvacinė trumpalaikė, motyvacinė ilgalaikė. Panagrinėkime visas šias dalis šiek tiek išsamiau.

  1. Darbo užmokesčio pastovioji materialioji dalis, mokama pinigais – bazinis (tarifinis) darbo užmokestis, t.y. valandinis atlygis arba mėnesinė alga, arba pareiginės algos pastovioji dalis. Ši dalis yra reglamentuota LR Darbo kodeksu. Tai atlyginimas už darbą, darbuotojo atliekamą pagal darbo sutartį.
  2. Darbo užmokesčio nepastovioji materialioji dalis, mokama pinigais – papildoma darbo užmokesčio dalis, nustatyta šalių susitarimu ar mokama pagal darbo teisės normas ar darbovietėje taikomą darbo apmokėjimo sistemą. Tai yra priedai už įgytą kvalifikaciją, priemokos už papildomą darbą, įvairios premijos už atliktą darbą.
  3. Darbo užmokesčio nepastovioji (trumpalaikė) motyvacinė dalis – tai dažniausiai yra nefinansiniai arba netiesioginiai finansiniai paskatinimai. Tai galėtų būti išmokų paketas, į kurį įeina mokymai, tobulėjimo programos, sveikatos draudimas, darbo vietos planuoti atnaujinimai, sutarti nemokami pusryčiai arba pietūs darbdavio sąskaita tam tikrą dieną per savaitę, papildomos poilsio dienos (ligos, už apvalius gimtadienius, už savanorystę, už stažą ir t.t.), nelaimingų atsitikimų trumpalaikis draudimas, kelionių draudimas ir pan.
  4. Darbo užmokesčio pastovioji (ilgalaikė) motyvacinė dalis – tai papildomas, bet būtinai ilgalaikis motyvacinis paketas, nes darbuotojas turi žinoti, kad tas paskatinimas liks ne trumpiau nei tam tikrą sutartą laiką (bent porą metų). Siekiant geriausios darbuotojų patirties, į šį paketą gali įeiti: moderni darbo vieta, įtraukianti, darbą ir asmeninį gyvenimą suderinanti darbo aplinka, pastovus namų biuro biudžetas, o taip pat ilgalaikis gyvybės draudimas bei III pakopos pensinis kaupimas su pastoviu periodiniu investavimu.

Jeigu tikrai vertinate savo darbuotojus, kurie besąlygiškai yra svarbi įmonės grandis, įvertinkite, ar jų darbas patenkina aukščiau nurodytus poreikius. Prisiminkite, kad papildomų naudų paketas kartais motyvuoja daug labiau nei kasdienių poreikių patenkinimas. Sudarykite ir kasmet peržiūrėkite sudarytą naudų paketą, kad jis motyvuotų darbui ir dabar, ir ateityje.

Grįžti atgal