Kokias grėsmes karas Ukrainoje kelia Lietuvos darbo rinkai?

10 Bal 2022

Kokias grėsmes karas Ukrainoje kelia Lietuvos darbo rinkai?

Kelis paskutinius metus Lietuvos darbo rinka išgyvena sunkų laikotarpį, kai labai trūksta darbo jėgos. 2021 m. vasarą buvo užfiksuotas rekordinis darbuotojų paieškos skelbimų skaičius. Pandemijai artėjant prie pabaigos, tikėjomės darbo rinkos atsigavimo, tačiau karas Ukrainoje keičia prognozes.

Šių dienų situacija gali turėti labai didelę įtaką demografiniams procesams. Ilgą laiką į Lietuvą buvo bandoma pritraukti imigrantus iš trečiųjų šalių bei iš Lietuvos emigravusius jos piliečius. Tačiau, pasikeitus situacijai, daugeliui potencialių darbuotojų Baltijos regionas gali atrodyti nelabai patrauklus dėl šalia vykstančio karo.

Per kelis paskutinius metus išvykstančiųjų iš Lietuvos ir grįžtančiųjų lietuvių skaičiai beveik susilygino. Bet šiuo metu vykstanti karinė situacija gali lemti tam tikrų verslų veiklos sustabdymą arba darbo apimčių sumažėjimą, o tai gali pastūmėti dar esančius Lietuvoje piliečius emigracijos link. Sunku tiksliai numatyti ateitį, bet labai tikėtina, kad Lietuvos ekonomikai sulaukus dar vieno smūgio, prognozės gali būti pesimistinės.

Daugėlis kalba apie galimybę karo pabėgeliams užimti laisvas vietas darbo rinkoje. Tačiau nepamirškime kelių svarbių faktorių:

  • Didžioji dauguma į Lietuvą atvykstančių karo pabėgėlių yra moterys su vaikais. Ko gero, dalis šių moterų galėtų užimti pozicijas lietuviams nepatraukliausiuose segmentuose – žemesnės kvalifikacijos ir mažai apmokamuose darbuose. Tačiau, žvelgiant į ateitį, išlieka didelė tikimybė, kad tos moterys grįš į savo namus, pasibaigus karo veikmams jų šalyje.
  • Dalis Lietuvoje dirbusių ukrainiečių vyrų jau grįžo į gimtąją šalį, o tikimybė, kad grįš dirbti į Lietuvą greituoju laiku, yra labai maža. Naujus darbo resursus nei iš Ukrainos, nei iš Baltarusijos pritraukti nėra galimybės – šių šalių piliečiams vyrams dėl akivaizdžių priežasčių nėra išduodamos naujos darbo vizos.
  • Ir dar išlieka tikimybė, kad suprastėjus situacijai Ukrainoje, iki šiol Lietuvoje dirbantieji ukrainiečiai, jau įrodę visam pasauliui savo patriotizmą, vis dėlto gali grįžti ginti savo šalies. Bet tai labai priklausys nuo to, kaip klostysis situacija Ukrainoje.

Todėl šiuo metu, ko gero, teisingiausias sprendimas būtų nelaukti naujų galimybių darbo rinkoje, o stengtis išlaikyti jau dirbančius savo bendrovės specialistus, suteikiant jiems naujas galimybės ir papildomas naudas.

Grįžti atgal