5 esminiai finansų konsultantės patarimai – kas svarbiausia?

25 Rgp 2021

5 esminiai finansų konsultantės patarimai – kas svarbiausia?

Ilgametė darbo patirtis ilgainiui išryškino tendencijas – yra keletas finansinių sričių, su kuriomis konsultuojant klientus tenka susidurti dažniausiai. Nepakankamas jų išmanymas lemia ir dažniausiai kylančius finansinius iššūkius bei nuostolius. Šį kartą apžvelgsiu 5 svarbiausius aspektus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, siekiant ilgalaikės finansinės gerovės.  

 

Apie ateitį galvokite šiandien  

Visuomenėje vis dar paplitęs požiūris, jog finansų valdymas labiausiai priklauso nuo amžiaus ar palankių aplinkybių. Pavyzdžiui, jauniems žmonėms atrodo, jog apie pensiją galvoti dar anksti, vyresni mano, jog jau per vėlu investuoti, dar kiti laukia, kada turės pakankamai pajamų, kad galėtų pradėti taupyti. Deja, visa tai rodo, jog žmonės nepakankamai įvertina savo finansinės ateities galimybes ir rizikas.

Kasdien susidurdama su įvairia klientų patirtimi, visuomet akcentuoju, jog papildomai kaupti pensijai reikia pradėti kuo anksčiau, nes taip gausite didesnę finansinę grąžą. Pensijų fondai vykdomi skirtingomis pakopomis ir tai leidžia įgyvendinti skirtingas kaupimo sąlygas bei gauti valstybės paskatą.

Jauni žmonės, generuojantys mažesnes pajamas, kaupimą turėtų pradėti nuo II pensijų pakopos, sudarydami sutartį jau pirmoje darbovietėje.

Vyresni žmonės, kurių pajamos yra didesnės, investuoti ir kaupti gali daugiau. III pakopos pensijų fondai leidžia savarankiškai pasirinkti kaupimo bendrovę, sumą, įmokų periodiškumą, kaupiant net visose trijose pakopose.  Pagal individualias galimybes patariu rinktis optimaliausią variantą – iki 30 metų, per mėnesį skirti 10% nuo atlyginimo, sulaukę 30-40 metų atidėkite 15%, na, o virš 40 metų skirkite 20% mėnesinio atlyginimo.

Tinkamai neįvertinus kaupimo sąlygų, sulaukę pensijos žmonės nustemba, kodėl ji tokia maža. Tai lemia keletas priežasčių: tik vienas kaupimo šaltinis (pavyzdžiui, tik pirmosios pakopos „Sodros“ pensija, sudaranti iki 30% uždirbtų pajamų), mažos įmokos, pradeda kaupti vėlai, sustabdo kaupimą, kaupia ne pilna sudėtimi.

Siekiant to išvengti, pravartu kreiptis į finansų konsultantą, kuris patars, kas jums palankiausia.

Susikurkite saugesnę ateitį apsidrauskite 

Sveikata bei saugumas – vieni svarbiausių dalykų, lemiančių gyvenimo kokybę. Tačiau kai kurių atsitikimų numatyti negalime, todėl svarbu nuo jų apsidrausti. Šiuo atveju, taip pat nėra mažiau ar daugiau rizikingų amžiaus tarpsnių – užtikrinkite saugumą visiems – nuo pačių mažiausių iki vyriausių.

Tiek vaiko kaupiamasis draudimas, tiek universalus gyvybės draudimas sudaromas atsižvelgiant į individualius poreikius, aktualumą – išmoką nelaimės atveju, kaupimą arba abu. Ilgalaikis, universalus draudimo paketas suteiks finansinę pagalbą kritinių ligų, operacijų ar net stacionaraus gydymo atveju.

Pasitarę su profesionaliu finansų konsultantu, surasite tinkamiausią sprendimą, garantuojantį kompensacijas atsitikus nelaimei.

Sėkmingas verslas – atsakingi sprendimai 

Neretai žmonės vis dar vengia prašyti patarimų susijusių su finansais. Tai pastebima ir tarp verslo atstovų, kurie ieško pagalbos tuomet, kai, pavyzdžiui, jau kyla bankroto grėsmė. Tačiau tai jau pasekmė, kurią lemia ilgalaikiai, neteisingi sprendimai, todėl konsultuotis su finansų patarėjais reikėtų reguliariai.

Finansinį nestabilumą įmonėje gali sukelti įvairios priežastys – darbuotojų kaita, motyvacijos stoka, nepakankamas potencialo išnaudojimas. Nesulaukdami pakankamos grįžtamosios vertės, darbuotojai vangiau įsitraukia į darbo procesus, o nuo to kenčia įmonės pajamos.  Kurkite patrauklią skatinimo sistemą darbuotojams – sudarykite sąlygas kaupti įmonėje, suteikite gyvybės draudimą nuo nelaimingų atsitikimų. Motyvacija nėra tik atlyginimo didinimas – stabili ateitis taip pat labai svarbu.

Nepamirškite ir kitų įmonės finansinių niuansų – rūpinkitės mokestine aplinka, socialinių garantijų užtikrinimu, mokesčių optimizavimo galimybėmis,  investicijų pritraukimu – visa tai padės įsitvirtinti rinkoje, užmegzti ryšį su svarbiais partneriais, klientais ir didinti pajamas.

Finansų planas – balansas tarp įplaukų ir išlaidų  

Daugelis esame girdėję, jog pinigai iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta. Tačiau esame sakę ir tai: „Nesuprantu, kur aš išleidau pinigus, atrodo, nieko nepirkau“.  „Netikėtai“ sąskaita tuštėja tuomet, kai neplanuojame savo finansų – pinigus leidžiame neracionaliai.

Tam, kad teisingai paskirstytume savo išlaidas, turime atsižvelgti į gaunamas pajamas ir turėti finansinį planą. Vadovautis juo reikėtų nuo pat pirmojo atlyginimo, kadangi tai ugdo finansinę atsakomybę ir padeda teisingai valdyti asmeninius finansus. Vienas svarbiausių aspektų – suskirstyti išlaidas pagal prioritetus – nuo svarbiausių (maistas, mokesčiai ir t.t.) iki mažiausiai svarbių pirkinių (pramogos, rūbai ir pan.) Taip pat reikia nepamiršti dalį pinigų skirti taupymui, esant galimybei investavimui.

Svarbu turėti ir finansinį tikslą, pavyzdžiui, kažką įsigyti – tai bus papildoma motyvacija atsakingiau leisti pinigus. Finansiniai poreikiai gali keistis su metais, tačiau bet kokiu atveju, norint efektyviai išnaudoti finansus, reikia išlaikyti ir jų balansą.

Taupymas savarankiškai „stalčiuje“ – nieko negarantuoja

Taupyti savarankiškai – vienas neefektyviausių sprendimų. Tokiu būdu lėšos dažniausiai kaupiamos nereguliariai, tik tada, kai yra ką atidėti. Taip pat, priešingai, nei kaupiant finansinėje bendrovėje, jomis galima bet kada pasinaudoti, todėl tai ne visada garantuoja, jog sutaupysite ateičiai.

Kalbėdama apie taupymą, aš visada pradedu nuo finansinio raštingumo svarbos. Be teisingo finansų aplinkos suvokimo, valdyti pajamas kur kas sunkiau. To reikia mokytis, tačiau finansų sritis nėra paprasta, todėl iškilus neaiškumams, patartina kreiptis į finansų konsultantą, kuris nukreips jus tinkama linkme, o vėliau bus ne taip sunku tvarkytis ir savarankiškai.

 

 

 

 

 

Grįžti atgal