Kodėl žmonės nesiryžta kreiptis į finansų konsultantą?

04 Bir 2021

Kodėl žmonės nesiryžta kreiptis į finansų konsultantą?

 Asmeninių finansų valdymas – vienas svarbiausių niuansų, kuriuo turi rūpintis kiekvienas žmogus, siekiantis tiek kasdienės gerovės, tiek finansinio stabilumo ateityje. Taupymas ir investavimas – efektyviausios priemonės šiems tikslams pasiekti, tačiau tai ne visada pavyksta padaryti savarankiškai ir dažnu atveju verta kreiptis į profesionalus. Visgi tenka pastebėti, jog žmonės vengia konsultuotis su finansų patarėjais ir tai lemia keletas pagrindinių priežasčių.

 

Mažas finansinis raštingumas

Reikia pripažinti, jog viena svarbiausių nepakankamo dėmesio finansams priežasčių – mažas finansinis raštingumas. Ir nors po truputį situacija gerėja, tačiau šioje srityje vis dar jaučiamos spragos. 2020 metų tyrimų duomenimis, finansinio raštingumo indeksas Lietuvoje siekė 43 balus iš 100. Tai reiškia, jog daugelis žmonių nežino svarbiausių finansų valdymo kriterijų, todėl neįvertina ir finansų konsultantų pagalbos svarbos. Neretai tenka susidurti su tendencija, jog žmonės apskritai nežino, ką tiksliai jie daro ir kokiais klausimais gali patarti.

Taigi labai svarbu pradėti rūpintis finansinio raštingumo ugdymu kuo jaunesniame amžiuje. Tyrimai patvirtina, jog finansiškai raštingi žmonės daro efektyvesnius finansinius sprendimus, atsakingiau taupo, skolinasi, planuoja biudžetą, todėl užsitikrina patikimesnę ateitį. Prastas finansinis išprusimas trukdo suprasti taupymo, investicijų principus, tikslingai planuoti pinigų panaudojimą.

 

Nepasitikėjimas finansų konsultantais

Išties neretai tenka susidurti su gana skeptišku požiūriu į finansų konsultantų darbą. Vieni dažniausių nusistatymų: konsultantai nori pasipelnyti, įkyriai siūlo savo paslaugas, žmonėms kyla grėsmė prarasti pinigus. Bendraudama tiek su klientais, tiek komunikuodama viešoje erdvėje stengiuosi pabrėžti individualių pasiūlymų klientui prioritetą ir svarbą. Profesionalus finansų konsultantas visuomet stengiasi suteikti kuo didesnę naudą klientui, išsiaiškinti jo lūkesčius ir pateikti individualius poreikius atitinkantį pasiūlymą. Tai svarbu ne tik klientui, bet ir pačiam konsultantui, nes efektyvūs ir vertę sukuriantys sprendimai  įrodo konsultanto kompetencijas, profesionalumą ir užtarnauja pasitikėjimą bei norą bendradarbiauti. Specialisto pareiga – pasitelkiant individualiu atveju tinkančias  priemones, sudėlioti pagrindinius žingsnius, planuojant finansus tiek šiandienai, tiek ateičiai.

 

Neteisingas finansinių galimybių vertinimas

Svarstydami galimybę kreiptis į finansų konsultantą, žmonės dažnai suabejoja dėl savo generuojamų pajamų. Vis dar paplitęs požiūris, jog į finansų konsultantą naudinga kreiptis tik tuomet, kai reikia tvarkytis su didžiuliais biudžetais, investicijomis, o gaunant mažesnes pajamas konsultuotis neverta. Tačiau tai nėra teisinga, kadangi finansų konsultantas gali padėti sudėlioti ir mažesnių biudžetų tikslingo valdymo planą bei pakonsultuoti kitais aktualiais klausimais. Pavyzdžiui, dėl taupymo pensijų fonduose, kaupiamojo draudimo. Profesionalus finansų konsultantas gali padėti sutaupyti net ir turintiems mažiau pinigų.

Tiesa, nutinka ir taip, jog su finansų tvarkymo problemomis susiduria gaunantys dideles pajamas – netikslingas jų panaudojimas trukdo sutaupyti ar pasinaudoti vertingomis investavimo galimybėmis. Tokie žmonės neretai tiki, jog gali susitvarkyti patys. Deja, dažnu atveju, atvykę pas finansų konsultantą supranta, jog apie lėšų skirstymą žinojo nepakankamai ir galėjo jomis pasinaudoti efektyviau.

Grįžti atgal